El projecte de galliner ha estat abandonat durant els mesos més freds. Ara que ens hi hem tornat a posar per donar-li el toc final, ja estem pensant en què fer després: un forn de pa.
Els ingredients són ben fàcils d' aconseguir: fang, palla, fem, aigua, totxos refractaris i una superfície on instal·lar-lo. Les instruccions, abundantment il·lustrades, són en anglès i estàn disponibles a la http://handyprojects.blogspot.com/
Proper projecte?
Animals de primavera
Ja portem dos caps de setmana amb temperatures de primavera.
- Els dragons ja han sortit, però només de dia. De nit encara fa fred i no s' en veuen a les parets.
- Les sargantanes també fa díes que volten am
unt i avall.
- Les granotes, només quan el matí ja és ben entrat. L' Aurora les va sentir cantar al migdia fa uns díes. Sembla que les joves han sobreviscut l' hivern per què ara n' hi ha 9 al llaguet gran, mentre que l' estiu passat n' hi havien 7. Al llaguet petit n' hi ha dues, com a mínim.
- Mallarenga emplomallada, que és molt difícil de veure per aquí. Potser només són de pas.
- Papallones vàries, entre elles les de la col (!!!)
- Borinots del gènere Bombus i els espectaculars del gènere Xylocopa.
Planters de carbasses, girasols i blat de moro
Aprofitant el bon temps ja hem preparat els planters de:
- Carbasses, varietat cabell d' àngel i d' origen ecològic (Les Refardes, veure el catàleg de llavors, collita del 2008 a Osca)
- Girasols, varietat de llavor gegant d' origen ecològic (Les Refardes, collita del 2008 St. Quintí de Mediona) i dues varietats ornamentals més de Vilmorin: Girasol de tardor i Gegant de Califòrnia.
- Blat de moro, amb llavors de Batlle, varietat Golden Bantam que l' any passat ja ens va donar bons resultats (si exceptuem les enormes orugues que ens hi trobàvem de tant en tant!)
Múrgoles a l' hort?
Fa una setmana que estan sortint aquests bolets al marge de l' hort, a la zona més humida i ombrívola. A pocs centímetres comença una part que vam cobrir amb restes de la poda dels xiprers. Dic això per què el creixement de les múrgoles pot anar lligat a coníferes i, segons l' única guia que tinc per identificar bolets, el llibre de Caçadors de Bolets (RBA, La Magrana) pot veure's incrementat per agressions a la terra on creixen (incendis, moviment de les capes de la terra i d' altres agressions).
Al gra: això són una múrgoles?
La llar de foc torna a funcionar
Fa quatre anys que van caure dos totxos de la llar de foc. Des d' aquell no em pogut encendre un foc sense haver d' empassar-nos el fum. Ara bé, l' Aurora, aquest geni de les manualitats, aquesta profeta del DIY, aquesta llum que il·lumina la foscor (la de la llarc de foc apagada, entengui's), va decidir fa dos dies que posaria fi a la desgràcia.
Efectivament, després d' esperar prudentment que el ciment refractari s' aixugués, la llar de foc ha tirat sense deixar anar res de fum dintre de la casa.
Primera meitat de l' hort de primavera-estiu
Fa dues setmanes que vam començar a utilitzar les fustes que el meu pare ens va portar per fer els calaixos del nou hort. La primera impressió és que, al deixar passadissos entre els calaixos, estem perdent terra de cultiu. Tot i que sigui cert, l' avantatge que hi trobem és que quedarà tot molt més endreçat, cosa que havíem trobat a faltar a l' hort d' hivern (al final ja no sabíem què era passadís i què era caballó, especialment per què les bledes creixien a tot arreu!). Al centre hem deixat un requadre per flors, de manera que quedi més agradable a la vista. També en aquest sentit, l' Aurora va decidir de pintar les fustes.
I què hi hem plantat? De moment les patates, que van als quatre calaixos frontals, ben enfonsades i ja ben grillades. Les que han sobrat, que n' han sobrat moltes, han anat a parar a uns caballons que hem improvisat entre els fruiters. Sí, es nota que són improvisats i no encaixen amb el que hi ha al voltant, però en aquest cas ha primat voler provar sort amb uns caballons realment alts, amb una forta aportació de fem.
Veurem què passa.
Recollir i preparar la terra
Ens hem proposat començar a preparar la terra per l' hort de primavera. Malauradament això vol dir que hem de collir tot el que poguem abans, i en tenim massa com per a consumir-ho immediatament. Els porros no han estat res de l' altre món, com tampoc les cols llombardes o les de Brusel·les. Ara bé, de bledes ens en sobren. El primer que hem fet es collir-les, escaldar-les dos minuts, i congelar-les. L' enciam i els espinacs, no tan abundants, segurament ens els menjarem frescos.
Els calçots, els apis i alguns porros encara poden esperar, que els tenim en un altre tros.
Florida dels ametllers i hortet d' hivern
Fa tres dies que es va obrir la primera flor de l' ametller gran. Ara ja n' hi ha vàries, en aquest i en d' altres arbres. Els que vam plantar per la Puríssima tenen els brots preparats. Els bròquils ara estan prou grans, però és una llàstima que en vam plantar tan pocs. Les fabes fa una setmana que van començar a florir i les cols de Brussel·les tot just comencen a tenir una mida acceptable.
Les destrosses del vent
La fortuna només ens fa lamentar que el vent ens hagi trencat les pesoleres i alguna plantes de fabes. També va fer malbé part de la xarxa que tenim per protegir l' hort dels ocells.
Primera calçotada
Aquest migdia, i seguint la inspiradora frase de l' Aurora: "I per què no mirem si ja podem fer una calçotada?", hem desenterrat 20 calçots. Al contrari que els de Nadal, que eren massa prims, aquests ja tenien la mida normal que es pot trobar a qualsevol mercat.
Un cop passats per la brassa, els calçots estaven deliciosos i tendres, amb aquell llagrimeig de caramel que denota que estan al punt. Mmmmm... què més es pot demanar.